MIRŐL SZÓL A WALK FOR SCHOOL PROGRAM?

A PANAFRICA elkötelezetten képviseli a számára fontos értékeket: a tudatos fogyasztás propagálását, az etikus designt, a fair trade-t és a fenntarthatóságot. A PANAFRICA azonban nemcsak képviselni kívánja Afrika kultúráit, színeit és tájait a PANAFRICA cipők révén, hanem aktívan támogatni az ott élőket, segíteni őket legyen szó tanulásról, képzésről, életszínvonalról vagy foglalkoztatásról. A PANAFRICA ezért indította el a „Walk for School” programot.

Walk for School – Bamako

A „Walk for School” program lényege, hogy a PANAFRICA minden egyes PANAFRICA cipő megvásárlása esetén a profit 10 %-át olyan kezdeményezések részére utalja át, amelyek közreműködnek a gyermekek oktatáshoz való hozzáférésének biztosításában, a helyi munkaerő képzésében és a foglalkoztatása javításában. A  program keretében kizárólag olyan szervezetek vehetnek részt:

  • akik átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek, képesek tehát megfelelő válaszokat adni a helyi szinten felmerülő igényekre;
  • akik aktívan részt vesznek a gyermekeket és fiatal felnőtteket támogató átfogó programokban (iskolázás, szakmai képzés, egészségügy stb.);
  • akik képesek hosszútávú együttműködés keretében közösen dolgozni a kitűzött célok elérésében.

A PANAFRICA a „Walk for School” program indulása óta három szervezettel kötött megállapodást. Az egyik ilyen együttműködés a PANAFRICA és az Afrika Tiss közös programja, amelynek eredményeként született meg a Centre for Textile Excellence for Women a burkina fasó-i Ouagadougou-ban. A központ célja, hogy megtanítsa a résztvevő nők számára a szövés mesterségét. A képzés teljesítését követően a szövőnőket a központ alkalmazza tisztességes fizetés ellenében hozzájárulva ezzel anyagi függetlenségükhöz és biztonságukhoz.

Walk for School – Centre for Textile Excellence for Women

A PANAFRICA együttműködik a Hope for Africa nevű szervezettel is. Utóbbi 2008 óta támogatja a hátrányos helyzetű gyermekeket Beninben iskoláztatással, képzésekkel és közösségi egészségügyi központok kialakításával. Noha az alapfokú tanítás ingyenes Beninben, számos szülő nem engedheti meg gyermekének a megfelelő felszerelést, tanszereket, akik emiatt hátrányba kerülnek a tanulás során. A PANAFRICA ezért komplett iskolai felszerelés csomagokkal próbálja támogatni az oktatásukat, amelyek füzeteket, tollakat, ceruzákat, ceruzahegyezőket, vonalzókat és krétákat tartalmaznak, hozzájárulva a gyermekek taníttatásához az Ifangni körzet 8 iskolájában. A program elindulásától kezdve több mint 2000 csomag került kiosztásra a gyermekek között.

Walk for School – Hope for Africa

A PANAFRICA támogatja továbbá a kameruni Serge Betsen Academy-t, amely iskolák építésével, a tandíj fizetésével, a minőségi oktatás biztosításával támogatja a gyermekeket. A szervezet aktívan közreműködik abban, hogy javuljanak az életkörülmények minden olyan településen, ahol a központjaik találhatók. A PANAFRICA az együttműködés keretében tanszerekkel, könyvekkel és egyenruhákkal támogatja a szervezetet, így évente 500 gyermek jut iskolai felszereléshez.

Összességében a PANAFRICA a „Walk for School” program indulása óta több ezer csomagot osztott szét a benini és kameruni tanulók között, több tízezer euró értékben támogatta a gyermekek iskoláztatását, valamint a hátrányos helyzetű nők továbbképzését. Ennek köszönhetően elmondható, hogy a PANAFRICA cipők gyártási költségeinek 95 %-a a helyi ipart és a helyi lakosságot támogatja.

Kövessetek minket a facebookon és az instagramon, hogy Ti is a részesei legyetek ennek a kalandnak és felfedezzétek a bennetek rejlő színeket a PANAFRICA Magyarországgal!