MILYEN ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÜL EGY PANAFRICA CIPŐ?

A PANAFRICA cipők egy különleges gondolkodásmódot testesítenek meg. Ennek lényege, hogy a PANAFRICA mindvégig szem előtt tartja a gyártási folyamat társadalmi, gazdasági és környezeti hatásait, az etikus design és a fair trade elvét, valamint a fenttarthatóság követelményét. Ennek szellemében szeretnénk bemutatni nektek a PANAFRICA cipők készítésének első állomását, az ALAPANYAGOKat.

A viaszos vászon

A PANAFRICA cipők viaszos vászon alapanyaga ELEFÁNTCSONTPARTról származik. A helyiek számára korábban kiszámítható jövedelmet biztosító afrikai viaszos vászon piac az utóbbi években sajnos igencsak kaotikussá vált. Ennek okai jellemzően a Kínából importált rossz minőségű, de olcsó alapanyagok. Összehasonlításként: a kínai viaszos vászon átlagosan 9 € körül kapható, míg az Elefántcsontparton gyártott alapanyag 20-30 €. Emiatt a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána és Elefántcsontpart számos gyára volt kénytelen csődöt jelenteni és bezárni. A munkanélküliség pedig jelentősen érintette az említett országok gazdaságát.

A PANAFRICA célja mindenekelőtt az, hogy – lehetőségeihez képest – hatékonyan támogassa az afrikai ipart. Közvetítők és más forgalmazók helyett ezért közvetlen kapcsolatokat keresett és épített ki olyan partnerekkel, amelyek helyi szinten, hagyományos eszközökkel és eljárások segítségével állítanak elő viaszos vásznakat. Ennek az eredménye lett az együttműködés az elefántcsontparti Uniwax céggel, amely remek lehetőséget kínál a PANAFRICA számára kiváló minőségű alapanyagok beszerzésére első kézből, helyi szinten.

A vászon

A PANAFRICA cipők vászon alapanyaga BURKINA FASÓból származik, amely Afrika második legnagyobb gyapottermelője. Az Afrika Tiss-t 2013-ban alapították az országban, amely ouagadougou-i szövőgyárában hátrányos helyzetű nők számára teremtett munkalehetőséget. A cég átfogó oktatásban és képzésben részesíti munkavállalóit, amelynek keretében elsajátíthatják a különböző, magas szintű festő és szövő technikákat. A szövőnők így, amellett, hogy hatékonyan fejleszthetik tovább saját tudásukat, képességeiket, kiváló minőségű vásznakat állítanak elő.

A PANAFRICA számára kiemelten fontos, hogy az Afrika Tiss figyelemmel van a környezetvédelemre, tevékenysége környezeti hatásaira. A cég által a vászon megfestéséhez használt színezékek természetes alapanyagokból készülnek.

A PANAFRICA szoros partneri viszonyt alakított ki az Africa Tiss-szel, amelynek keretében – a fair trade elvének megfelelően – vásárolja meg a cég által előállított alapanyagokat. A megrendeléseket a PANAFRICA cipők gyártásának kezdete előtt 6 hónappal kell leadni annak érdekében, hogy az Africa Tiss és annak munkavállalói tisztában legyenek a keresleti igényekkel, illetve hogy saját igényeiket is e szerint lehessen alakítani.

A PANAFIRCA – a kölcsönös együttműködés jegyében – figyelembe veszi a szövőnők tapasztalatát és képességeit is. A PANAFRICA munkatársai az új termékek vagy színek kiválasztásakor, megtervezésekor a helyszínen konzultálnak az Africa Tiss munkatársaival, valamint kikérik véleményüket a gyártási folyamat során is.

Az elmúlt években a PANAFRICA több mint 1700 méternyi kézzel szőtt vászonanyagot vett az Afrika Tiss-től, amelyért a hagyományos piaci ár háromszorosát (16 € méterenként) fizetett. Ily módon a PANAFRICA tisztességes bevételt biztosít a szövőnők számára, akik a munkájuk révén méltó körülményeket teremthetnek saját maguknak.

Fedezd fel a benned rejlő színeket a PANAFRICA Magyarországgal!

Legyél Te is a részese ennek a kalandnak!